Havana Harbor op DMEXCO 2018

Op 12 en 13 september vond in de Duitse stad Keulen DMEXCO 2018 plaats: dé ontmoetingsplaats voor grote spelers binnen de wereld van digital business, marketing en innovatie. Op het congres, met de aansluitende beurs, ontdek je de laatste ontwikkelingen binnen de markt en loop je professionals uit allerlei landen zo tegen het lijf. In deze broeikas voor de creatieve industrie kon Havana Harbor natuurlijk niet ontbreken! Daarom zijn we met een kleine delegatie naar Keulen afgereisd. We hebben voor jou verslag gedaan van de dingen die ons het meest bij zijn gebleven. Lees verder en enjoy!

DMEXCO 12 september 2018 - Dag 1

Bij binnenkomst op de beurs valt ons direct iets op: er zijn ontzettend veel stands, maar deze richten zich vooral op marketing. Grote merken als Google en Facebook en middelgrote merken als Adform domineren de aanblik van het beursterrein. Daardoor worden de kleinere stands en startups wat overschaduwd en belanden ze op de achtergrond. Gelukkig staan veel van deze stands open voor een leuk gesprek met een kopje koffie, dus dat sloegen we niet af. Veel stands zijn voorzien van chatbots, videozuilen, creatieve uitingen en andere innovaties, waarmee je al dan niet kunt interageren.

Tijd om wat inspiratie op te doen. Het eerste onderdeel van het programma waarbij we aansluiten, gaat over Amazon. De spreker vertelt dat Amazon gebruik maakt van AI en dat het bedrijf daar diverse voordelen van geniet: meer betrokkenheid van de gebruikers door aanbiedingen op maat te bieden, tijdbesparing en het sneller verzamelen en exporteren van grote hoeveelheden data. Bovendien krijgt Amazon inzicht in diverse vraagstukken, dankzij slimme data-extractiemethoden. Amazon is dus erg AI-gedreven en we kunnen verwachten dat in de nabije toekomst veel e-commerce partijen gebruik maken van AI om hun businessprestaties te maximaliseren.

Wij vragen ons af in welke mate we in de toekomst de gehele gebruikerservaring kunnen optimaliseren met behulp van AI. Is onze UX-rol dan nog nodig? Of kunnen wij misschien zelfs een rol spelen in het implementeren van de AI? Zaken voor onszelf om over na te denken!

Het volgende onderdeel gaat over interactieve video. Zoals vele mediakenners al weten, nemen Netflix en Youtube eigenlijk de gehele video-on-demand markt over. Maar ook andere belangrijke, relevante ontwikkelingen worden genoemd: de HQ Trivia app die viral is gegaan in de UK en VS (en waarbij je echt geld kunnen winnen!), het streamingprogramma Twitch voor videogames en de nieuwe mogelijkheden binnen Facebook zoals AR, Live Products, Shoppable Video en Shoppable Stories.

Wij zijn natuurlijk vooral benieuwd hoe deze nieuwe interactieve mogelijkheden ruimte bieden voor adverteren. In welke vorm gaat dit gebeuren? En wat zijn de targetingmogelijkheden, gezien de nieuwe wetgeving rond AVG?

Een laatste interessante presentatie die we willen uitlichten voor dag 1, is die over ‘Voice First’. Veel techfanaten weten al dat deze ontwikkeling interessante kansen met zich meebrengt. Het aansturen van software en apparaten door middel van je stem, brengt veel voordelen maar vooral veel gebruiksgemak met zich mee. Het is dus goed in te beelden dat ook bij ‘voice funnels’ UX optimalisaties kunnen worden doorgevoerd. Helaas is er bij de meeste bedrijven nog te weinig data beschikbaar om hierop te optimaliseren, of deze data is in handen van derde partijen en lastig te verkrijgen. Het voice-tijdperk lijkt er echter aan te komen en er liggen nog veel kansen bij UX-optimalisaties.

Natuurlijk zitten wij hier bovenop en onderzoeken wij momenteel hoe wij hier met het bureau een bijdrage aan kunnen leveren. Wij denken dat stembesturing op den duur een belangrijke plaats heeft binnen mobiele apps en wellicht zelfs de internetbrowser. Daarom vinden wij deze ontwikkeling uiterst relevant!

De eerste dag van DMEXCO is een feit. Het was een inspirerende dag vol tech, media, trends en innovaties. We sluiten de dag af met een welverdiende borrel in ons hotel en bereiden ons voor op een tweede dag op deze bruisende beurs.

DMEXCO 13 september 2018 - Dag 2

Zo, daar gaan we weer. Onze tweede dag op DMEXCO in Keulen. We hebben een vol programma, dus we begeven ons direct naar de beursvloer. De eerste talk gaat over Blockchain en welke kansen deze nieuwe vorm van technologie biedt binnen de mediawereld. Volgens de spreker liggen de kansen vooral bij het bieden van transparantie, aan beide kanten van de transactie.

Wij denken dat Blockchain, naast transparantie, ook meer veiligheid met zich meebrengt.

Het volgende onderdeel gaat over voice binnen de customer experience (CX). Deze ontwikkeling groeit ontzettend snel in Azië, maar blijft in Europa eigenlijk nog vaak uit. Volgens de spreker komt dat voornamelijk door de slechtere en beperkte CX in Europa, in vergelijking met Azië. Wij moeten in Europa eerst werken aan de gebruikerservaringen van onze klanten. Voor gebruik van voice binnen CX liggen nog veel kansen en kunt hier veel geld mee verdienen. De spreker benoemt tenslotte nog de 4C’s van CX, principes van design waarmee je je CX kunt verbeteren: Clearity, Character, Compassion en Correction. Zo is het bijvoorbeeld erg belangrijk dat de voice menselijk klinkt en niet als een robot.

Wij zien in voice ook veel kansen bij de gebruikerservaring, maar alleen wanneer deze daadwerkelijk toegevoegde waarde biedt bij deze ervaring. Wij denken dat je voice niet enkel moet toevoegen omdat het nieuw en innovatief is.

Dan komen we bij een bijzondere talk terecht, waar wordt bediscussieerd wat de gevolgen (en gevaren) zijn van het verder ontwikkelen van AI. Is dit gevaarlijk voor de mensheid? Kan AI slimmer worden dan mensen en wellicht zelfs vijandig? Mogelijk, maar de spreker beschrijft de oplossing: mens en technologie moeten samengaan, als een verlengde van het menselijk lichaam waarbij technologie de mens dient. Denk bijvoorbeeld aan een computer en de muis, in relatie tot onze armen en handen. Deze oplossingen vereisen altijd een flinke dosis creativiteit.

Het is lastig voor te stellen in hoeverre technologie en mens daadwerkelijk zullen samengaan in de toekomst. Wat wij met name interessant vinden, is hoe dit zich – naast in de medische sector – verder gaat ontwikkelen binnen de media en entertainment. Krijgen wij straks videogames met biotechnologische aansturing? Hoe gaat virtual reality zich verder ontwikkelen?

Het volgende onderdeel gaat over merkbeleving, met name onder klanten. Bij sport- en muziekevenementen worden bezoekers en kijkers vaak benaderd als klanten, maar volgens de spreker kun je deze groep beter benaderen als ‘de fans’. Leuke manieren om dit te doen zijn het aanbieden van transparante en authentieke content, een live-experience creëren of behind-the-scenes beelden aanbieden. Ook op het festivalterrein wil je je bezoekers niet als klanten benaderen, maar juist als fans. Door bijvoorbeeld branded-content te bieden op verschillende plaatsen in het veld of op de camping, in plaats van louter op het podium.

Ook voor Havana Harbor is dit inzicht interessant. Wij kunnen bij bepaalde merken voorstellen om de klanten meer als fans te benaderen. Hier kunnen wij dan met de mediauitingen een verschil maken.

Het laatste onderdeel dat we hier bespreken gaat over branded-video. De spreker geeft tips over het verhogen van de betrokkenheid van videocampagnes. Dat doe je voornamelijk met storytelling: “the product will sell itself”. Gebruik een natuurlijke verhaallijn en benoem je merk, product of dienst pas op het allerlaatst. De video kan educatief zijn, emotioneel, grappig of in welke andere vorm dan ook. Belangrijk is in ieder geval dat de video authentiek is en dat de beelden en het geluid van hoge kwaliteit zijn. Daarmee verhoog je de geloofwaardigheid.

Wij kennen het belang van storytelling, dus voor ons was dit inzicht niet erg nieuw. Wel vonden we de voorbeelden die gegeven werden erg inspirerend. Zo werd een energiemaatschappij uit Congo uitgelicht, die vertelden hoe zij een lokale gemeenschap die zonder stroom zat hebben kunnen helpen. De naam van het bedrijf werd pas op het allerlaatst genoemd, maar de effectiviteit van het filmpje was maximaal.    

                   

Wij hebben genoten in Keulen! Mooie, inspirerende dingen gezien, veel bijgeleerd en veel nieuwe mensen ontmoet. We hopen dat we jullie met dit verslag hebben kunnen meenemen en aan het denken hebben gezet over de besproken onderwerpen. Hebben jullie zelf een leuke ingeving, tip of zijn jullie het al dan niet eens met onze visie op deze onderwerpen? Wij zijn heel benieuwd. Laat het ons weten!

Leave your details here
We will get back to you as quickly as possible!
Bedankt voor uw reactie.
Wij hebben het bericht ontvangen!
Oops! Something went wrong while submitting the form.